Dieta ma ogromny wpływ na jelita i całe nasze zdrowie. Nie zdeajemy sobie sprawy, jak wiele zależy od kondycji naszych jelit.
Spożycie cukrów rafinowanych i tłuszczów, czyli standardowa zachodnia dieta ma związek z prozapalnym środowiskiem jelitowym
i zmiejszeniem korzystnych bakterii. W konsekwencji dochodzi do wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych i prozapalnych.
Zmiany te zmniejszają produkcję maślanu i wywołują reakcję zapalne, zwiększając przepuszczalność bariery jelitowej i
sprzyjając pojawieniu się nieprzyjemnych objawów takich jak wzdęcia czy biegunka lub zaparcia.
DOBROCZYNNY WPŁYW NA JELITA
1. JOGURT jest bogaty w wapń, fosfor, witaminy B12,
bioaktywne peptydy i bakterie kwasu mlekowego.
Spożycie jogurtu zostało powiązane z poprawą zaburzeń jelitowych takich jak zaparcia i biegunki.
Spożycie jogurtów może zwiększyć zawartość probiotycznych bakterii Lactobacillius w jelitach.
Dodatkowo spożycie jogurtu może prowadzić do zwiększenia różnorodności mikrobionu jelitowego.
2. KEFIR zawiera szeroką game gatunków drobnoustrojów m.in Lactobacillus brevis, L.pracasei, L.helveticus,
L. plantarium, Saccharomyces cerevisiae i wiele innych. Spożycie kefiru ma wpływ na popolulację mikroflory jelitowej, zwiększając ilość Lactobacillus,
Lactococcus i Bifidobacterium oraz zmniejszając stężenie Proteobacteria i Enterobacteriaceae (badania na zwierzętach).
Dzięki temu spożycie kefiru pobudza wzrost korzystnej mikrobioty jelitowej.
3.PREBIOTYKI - są to substancję, które wspierają wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
W uproszczeniu to pożywka, którą żywią się bakterie jelitowe. Prebiotyki wpływają korzystnie na wzrost pożytecznych bakterii w
jelitach i redukują bakterie chorobotwórcze i szkodliwe. Spożycie pozytywnie wpływa na zdrowie, ze względu na właściwości
immunomodelujące. Dodatkowo prebiotyki wpływają na stabilność mikrobioty jelitowej. Żródła prebiotyków: cebula, czosnek,
cykoria, topinambur, por, jęczmień, banany, karczochy, pszenica, szparagi, owies, jagody, strączaki.
4.KAPUSTA KISZONA- Powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej.
Kapusta kiszona zawiera wiele drobnoustrojów, ale dominującym z nich jest Lactobacillus plantarium.
5.KIMCHI - Sfermentowana koreańska żywność. Dostarcza wiele korzystnych dla zdrowia
bakterii i składników bioaktywnych m.in błonnik pokarmowy, witaminy, bakterie kwasu mlekowego oraz związki
czynne zawarte w czosnku, kapuście, imbirze i sproszkowanej papryce. Dodatkowo kimchi zawiera kwas propionowy, który zmniejsza stan zapalny,
obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Spożycie kimchi może zwiększyć ilość SCFA i zwiększyć liczebność bakterii
wytwarzających korzystne kwasy.
NEGATYWNY WPŁYW NA JELITA
NADMIAR ALKOHOLU - Nadużywanie alkoholu wiąże się ze stanami zapalnymi jelit i wątroby.
Jednym z mechanizów spożycia alkoholu jest dysbioza jelit oraz wzrost cytokin prozapalnych.
Umiarkowane spożycie alkoholu nie wiąże się ze szkodliwym wpływem na zdrowie ( 1 drink u kobieti 2 u mężczyzn dziennie)
U osób z problemami jelitowymi (gazy, wzdęcia, biegunki, zaparcia) zaleca się czasowe wyeliminowanie alkoholu.
NADMIAR CUKRU RAFINOWANEGO - Powoduje zaburzenia w metabolizmie glukozy i insuliny, wpływa na wzrost tkanki tłuszczowej
i powoduje spadek różjnorodności bakteryjnej. Cukier rafinowany znajduje się głónie w: słodyczach, ciastach, ciasteczkach, batonikac,
pączkach, drożdżówkach. Dieta bogata w cukry rafinowane niestety nie wpływa korzystnie na nasze jelita.
Nadmierne spożycie fruktozy działą negatywnie na wątrobę i sprzyja rozwojowi szkodliwej mikrobioty jelitowej, powodując wzrost
endotoksyn i utratę białek o ścisłych połączeniach. Może to prowadzić do dysbiozy. Głównym źródłem fruktozy są produkty zawierające
syrop glukozo-fruktozowy.
Przewlekły stres ma fatalne skutki na nasze jelita.
tres wpływa nie tylko na mózg, ale także na układ odpornościowy, przewód pokarmowy poprzez oś mózg- jelito.
Brak snu powoduje wzrost cytokin prozapalnych IL-6, II-1beta oraz zaburzenie rytmu dobowego, co wpływa na aktywność kilku hormonów i
mikroorganizów jelitowych.
Copyright by Sanfarma.pl
Napisz opinię