Zarówno białko jak i żółtko jajka są bogate w składniki odżywcze - białka, witaminy i minerały, żółtko zawiera także cholesterol, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jajka są również ważnym i uniwersalnym składnikiem do gotowania, ponieważ ich szczególny skład chemiczny jest dosłownie klejem wielu ważnych reakcji pieczenia.
Jako długi symbol płodności i odrodzenia, jajo zajęło swoje miejsce zarówno w religijnej, jak i kulinarnej historii. W chrześcijaństwie symbol zdobionego jajka stał się synonimem Wielkanocy. Istnieje wiele różnych rodzajów jaj dostępnych, najczęściej hodowane są kurze jaja, podczas gdy więcej wyborów dla smakoszy to jaja kacze, gęsie i przepiórcze.
Składniki odżywcze w jajach
Jajka są bardzo dobrym źródłem niedrogiego, wysokiej jakości białka. Ponad połowa białka jajka znajduje się w białku jaja, wraz z witaminą B2 i niższymi ilościami tłuszczu niż żółtko. Jajka są bogatym źródłem selenu, witaminy D, B6, B12 i minerałów takich jak cynk, żelazo i miedź. Żółtka zawierają więcej kalorii i tłuszczu niż białka. Są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K oraz lecytyny - związku, który umożliwia emulgowanie w recepturach takich jak hollandaise lub majonez.
Niektóre marki jaj zawierają teraz kwasy tłuszczowe omega-3, w zależności od tego, czym karmiono kurczęta. Jajka są uważane za "kompletne" źródło białka, ponieważ zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów; te, których nie potrafimy zsyntetyzować w naszych ciałach i które musimy pozyskać z naszej diety.
Jaja dla zdrowia
Jajka są bogate w kilka składników odżywczych, które promują zdrowie serca, takie jak betaina i cholina. Niedawne badania blisko pół miliona ludzi w Chinach sugerują, że zjedzenie jednego jajka dziennie może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru, chociaż eksperci podkreślają, że jajka muszą być spożywanie jako cześć zdrowej diety, aby były korzystne.
W czasie ciąży i karmienia piersią, odpowiednia ilość choliny jest szczególnie ważna, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu.
Jaja są użytecznym źródłem witaminy D, która pomaga chronić kości, zapobiegając osteoporozie i krzywicy. Jajka powinny być włączone jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Wypełniają się, a kiedy je spożywają, mogą pomóc w kontroli wagi w ramach programu odchudzającego, ponieważ wysoka zawartość białka pomaga nam czuć się pełniej na dłużej.
Jak wybierać i przechowywać jajka
Wybieraj jaja z chowu wolnowybiegowego lub z hodowli ekologicznej. Jajka powinny być zawsze sprawdzane przed zakupem. Najlepiej sprawdzić pęknięcia lub płyn w opakowaniu, aby upewnić się, że nie ma uszkodzonych. Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie mogą pozostawać przez okres do jednego miesiąca (sprawdź datę przydatności do spożycia na pudełku).Jajka o wyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 najlepiej spożywać jak najwcześniej, aby zachować świeżość tych olejków.
Ciekawostka
Badania opublikowane w magazynie Peadiactrics sugerują, że dawanie małym dzieciom tylko jednego jajka dziennie przez sześć miesięcy, wraz z dietą o obniżonej zawartości cukru, może pomóc im osiągnąć zdrową wysokość i zapobiec karłowaceniu.
Pomysł na oczyszczającą i ściągającą maseczkę z jajka
1 jajko
ręcznik papierowy
2 miseczki
1 widelec
1 pędzelek lub szczoteczka
olej kokosowy
Rozbij jajko i oddziel białko od żółtka. Umieść je w osobnych miseczkach. Ubij białko za pomocą widelca. Zanurz pędzelek w ubitym białku i zaaplikuj na oczyszczona i osuszoną skórę twarzy. Zanim jajko wyschnie, weź ręcznik papierowy, potnij go na kawałki i dokładnie przykryj nim twarz. Nałóż kolejną warstwę jajka i pozostaw do wyschnięcia. Maseczka powinna zostać na twarzy przez około 20-30 minut, aż ręcznik papierowy całkiem stwardnieje. Chwyć teraz za brzegi ręcznika, najlepiej od strony podbródka, i powoli go oderwij. Może być to lekko nieprzyjemne, ale jest to jeden z najlepszych sposobów na wągry i przebarwienia. Po zerwaniu ręcznika umyj twarz ciepłą wodą. Teraz wymieszaj żółtko z olejem kokosowym i lekko ubij. Zaaplikuj na skórę żółtko, pozostaw na 10 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą i żelem do mycia twarzy. Powtarzaj ten zabieg maksymalnie dwa razy w tygodniu. Dzięki temu Twoja twarz będzie promieniować zdrowym blaskiem! Nie stosuj jednak maseczki jajecznej zbyt często, aby nie zaburzyć naturalnej równowagi sebum.
Aleksandra Skuryńska
Apteka Sanfarma
Copyright by Sanfarma.pl
Napisz opinię